Vielä kerran Prezi

Tammikuussa luokassani vieraili ihana opetusharjoittelija – kaikki kiitos mukavista tunneista ja yhteistyöstä! Samalla mieleen palautui vanha tuttu eli Prezi, jota harjoittelijan sanojen mukaan yliopistolla oli suositeltu käyttämään powerpointin sijasta.

Tutustuin preziin keväällä 2010, joten uskon voivani väittää olevani jo ”vanha” prezi-käyttäjä. Prezi on esitysohjelma, aivan kuten powerpoinkin, mutta se toimii tietokoneen sijasta verkon välityksellä. Vuonna 2010 tämä tuntui vielä jokseenkin mullistavalta ajatukselta, mutta nyt mobiililaitteiden arkipäivästyttyä ja liki kaiken päivittäisen työskentelyn siirryttyä jonkinlaiseen pilveen ei se enää jaksa säväyttää, vaan pikemminkin välillä huonojen yhteyksien takia ärsyttää käyttäjää.

Prezin parhaita puolia on se, että prezi-esitys ei liiku lineaarisesti, vaan ikäänkuin etenee polkuna kartalla esittäjän määräämään tahtiin. Prezissä uusien asioiden ilmestyminen ei perustu tyhjästä paljastumiseen, vaan käyttäjä saattaa jo tulkiten saada polun avulla vihiä siitä, mitä pian pitää tuleman.

Prezi-esitys sopii melko varmalle puhujalle, sillä sen toimintavarmuus ei ole yhtä hyvä kuin powerpointin, ja tulostuvaihtoehdot aikalailla minimaaliset. Preziä esittäessä on siis aina syytä olla plan-B mietittynä.

Parhaimmillaan prezi voi kuitenkin tarjota näyttävän esityksen puheen taustaksi ja jopa sävähdyttää kuulijaa – vielä tänäkin päivänä on paljon henkilöitä, jotka eivät ole nähneet preziä ennen ja silloin esittäjällä on todellakin on wow-faktori puolellaan.

Eräs ensimmäisiä prezejäni keväältä 2010 esimerkiksi. Näiden luomisen jälkeen on preziin tullut paljon uusia ominaisuuksia ja valmiita pohjamalleja. Niiden avulla on prezi-esityksen luominen nykyisin melko vaivatonta!

Jos etsit apua prezin käyttöönotossa löytyy ainakin Itä-Suomen yliopistolta hyvät suomenkieliset ohjeet.

Ja siihen, mitä opetusharjoitelijalle oli sanottu, tulen palaamaan vielä toisen kerran. Onko kaikki vanhat powerit nyt syytä muuttaa prezeiksi? Miten opettaminen oikein eroaakaan esittämisestä – kyseenalaistan väiteen!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: