Netti on pullollaan TOP TEN listoja iPad appeista, jotka sopivat parhaiten eri tarkoituksiin. Koska olen itsekin ahkera iPadin näplääjä, ajattelin jakaa kanssanne kokemukseni käyttökelpoisimmista iPad-appeista. Yllättävää kyllä, kun tarkastelin käyttötottumuksiani useamman päivän perioidina, osoittautuivat listan 5 käytetyintä melko yllättäviksi! Kaikista eniten käyttämäni appit tulevat padin mukana, ovat ilmaisia ja hyvin simppeleitä toimintaperiaatteeltaan!
MARIN TOP 5 iPAD APPIT
1. Kamera
iPadin oma kamera on monikäyttöinen työkalu kaikkiin koulun oppiaineisiin ja opettajan arjen pieniin hetkiin. Sen lisäksi että kameralla voi ottaa valokuvia se toimii tarvittaessa myös videoinnissa, dokumenttikameran korvaajana, skannerin korvaajana, pikaisten muistiinpanojen näppäämisessä sekä vaikkapa oppitunnilla peilinä harjoiteltaessa kehonkielen tulkintaa.
2. Kuvat
Kuvat pitävät sisällään kameran rullan, johon tallettuvat sekä kameralla otetut valokuvat ja videot, että internetistä tallennettavat leikekuvat. Mitä tahansa iPadilla työnalla olevaa voi tallentaa kuviin painamalla näytönkaappauspainikkeita, eli koti- ja virtapainiketta yhtäaikaa. Albumeiden avulla kuvia on helppo ryhmitellä aihepiireittäin esimerkiksi eri oppiaineisiin liittyvät kuvat, henkilökohtaiset kuvat, ideakuvat ja muistettavat asiat. On kriittistä tietää, että albumeihin laitetut kuvat ovat oikeasti edelleen kameran rullassa – jos kuvan poistaa rullasta se tuhoutuu lopullisesti myös albumeista! Kuvien ihanin ominaisuus ovat jaetut kuvavirrat – ne mahdollistavat yhteisen kuva-albumin kokoamisen vaikka oman opetusryhmän tai opekollekoiden kesken.
3. Muistio
Muistio on täydellinen apuväline päivittäisessä arjessa. Sen sivuihin tallettuu automaattisesti muokkauspäivämäärä ja muistion voi lähettää linkopainikkeella helposti sähköpostissa eteenpäin. Muistiossa yksinkertainen on kaunista. IPadilla aloitettua muistiota voi helposti jatkaa iPhonella jos laitteet ovat samassa iCloudissa. Itse laitan työpäivän aikana muistioon kaikki uudet ideat ja ajatukset – ja sitten illan pimeinä tunteina mietin, mitkä niistä oikeasti aiheuttaa toimenpiteitä seuraavana työpäivänä.
4. iBooks
iBooksiin on helppo koota sähköpostin liitetiedostoina saapuvia pdf:iä, joita voi myös lajitella eri hyllyille aihepiirin mukaan. Myös monet opettajanoppaat on saatavilla pdf-versioina ja niiden käyttäminen iBooksin kautta on näppärää, sillä iBooks muistaa mikä sivu sinulla jäi viimeksi auki. Miun iBooksista löytyy aina nopeasti opetussuunnitelman perusteet!
5. Safari
Selaimen käyttö on niin paljon muutakin kuin vain nettiosoitteen kirjoittamista. On ihanaa, kun puhelin muistaa millä sivulla pädillä viimeksi kävin ja toisinpäin. Safarista kannattaa ehdottomasti opetella kirjanmerkit ja tärkeiden sivujen kiinnittäminen aloitusnäyttöön.